Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora zasjedao u Novskoj – korištenje biomase u stvaranju energenata

ODBOR-ZA-POLJOPRIVREDU_06

Na tematskoj sjednici, održanoj u Novskoj, Odbor za poljoprivredu raspravljao je o potencijalima biomase iz poljoprivrede i šumarstva u Republici Hrvatskoj.

Nakon što su obišli pogone tvrtke „Pelet grupe“ u Bročicama, koja za proizvodnju električne energije i za rad termoelektrane koristi drvnu masu, članovi Odbora,  predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Grada Novske, Fonda za zaštitu okoliša, Hrvatske poljoprivredne komore, EI Hrvoje Požar, HROTE, Hrvatskih šuma, lokalne i regionalne samouprave, SIMORA-e i poljoprivrednih proizvođača, sudjelovali su na sjenici.

Kako je na sjednici čija je tema bila  „Potencijali biomase iz poljoprivrede i šumarstva i u Republici Hrvatskoj“, istaknuo Tomislav Panenić, predsjednik Odbora za poljoprivredu, „biogospodarstvo je prilika za razvoj ruralnih područja, pa je korištenje biomase iz poljoprivrede i šumarstva potrebno strateški planirati i kreirati poticajan zakonodavni okvir zbog aktiviranja energije iz biomase“.

– Novska je poljoprivredni kraj, od biljnih ostataka se može živjeti i stvarati nova radna mjesta

što je za ruralno, pretežno poljoprivredno područje, značajno zbog zaustavljanja depopulacije istih, pozdravljajući skup, rekao je Marin Piletić, gradonačelnik, te se osvrnuo i na mogućnost izgradnje pogona za preradu biootpada u Novskoj.

U radu sjednice sudjelovali su i, Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore koja je predstavila „uP_running“ projekt navodeći pokretanje promjena u raspolaganju rezidbenim i žetvenim ostatcima u poljoprivredi i njihovo korištenje, dok je Biljana Kulišić iz  instituta „Hrvoje Požar“, istaknula kako potražnja za biomasom raste iz dana u dan navodeći kako je u tijeku izrada „Strategije za biogospodarstvo“  koja bi trebala olakšati korištenje biomase iz poljoprivrede.

U poljoprivrednoj proizvodnji ostaje velika količina neiskorištene biomase: slama, kukuruzovina, ostaci pri rezidbi voćki, vinove loze i maslina, stabljike suncokreta i dr. i relativno su lako iskoristiv oblik energije. Priroda svake godine proizvede ogromne količine biomase, od koje se samo mali dio koristi kao hrana, obnovljiva sirovina ili kao energent.

– Žurno nam je potrebno formiranje stručnog povjerenstva za održivo korištenje biomase kako poljoprivredne tako i šumske, provođenje analize postojećeg stanja i pregled potencijala, te jasnije vrednovanje poljoprivrednih ostataka i njihovog udjela u strategiji biogospodarstva u Republici Hrvatskoj, zaključno je naglasio Tomislav Panenić.

 

Grad
Hrvatska
Novska
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija