Odana počast “Gromovima” poginulim u akciji “Brđani 91” i obrani Sunje

Na sunjskom području obilježena je 31. godišnjice vojno redarstvene akcije "Brđani 91" te sudjelovanje pripadnika 2. gardijske brigade "Grom" u obrani Sunje u Domovinskom ratu
Obilježavanje 31. obljetnice vojno redarstvene akcije “Brđani” i sudjelovanja “Gromova” u obrani SunjeNikola Cutuk/PIXSELL

Svečanost je počela odavanjem počasti poginulim braniteljima iz sastava brigade “Gromovi” kod spomenika poginulim kod naselja Brđani Cesta. Na tom su mjestu u akciji hrvatskih branitelja, 22. kolovoza 1991. godine, poginuli Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Žan Marot i Osman Muratagić. Vijence su položili i svijeće zapalili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, članovi obitelji poginulih, predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva policije, jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i brojni drugi.

Ministar Medved je podsjetio na hrabrost branitelja u obrani Sunje, posebno pripadnika 2. gardijske brigade “Grom”, 57. samostalnog bataljuna “Marijan Celjak” i pripadnika specijalne policije “Ose”, koji su među prvima bili u obrani Banovine od velikosrpske agresije.

-Oni su branili Banovinu u okolnostima napada na Sunju i napada na Sisak i to je istina o Domovinskom ratu- rekao je Medved.

Akcija “Brđani 91” bila je prva napadna akcija hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu na području Banovine, potvrdio je župan Ivan Celjak.

-To je ujedno prva akcija u kojoj je srpska strana imala i ljudske gubitke. Akciji su prethodili stalni napadi na Sunju, naš “Mali Vukovar”, te minobacački napadi na mjesta preko Save, posebno na industrijska postrojenja JANAF-a, što je moglo dovesti do ekološke katastrofe. Danas hrabrim braniteljima, koji su sudjelovali u akciji, ali i drugim braniteljima koji su nam omogućili slobodu, odajemo dužnu počast- rekao je Celjak.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i uz spomen ploču na legendarnoj sunjskoj Željezničkoj stanici, koja je tijekom cijelog Domovinskog rata bila nepremostiva prepreka za pokušaje neprijatelja da okupiraju Sunju i prodru preko Save prema Sisku. Spomen ploča je podignuta u počast devetorici “Gromova” poginulih u obrani Sunje. Zajedničku molitvu predvodio je vlč. Ivan Borić.

Događanja
Hrvatska
Općina
Sisačko-moslavačka županija
Sunja