Od 1. travnja veće rodiljne i roditeljske potpore

Vladinu nakanu da od 1. travnja poveća rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci djetetova života, pozitivno su ocijenili u četvrtak i saborska pozicija i opozicija, pri čemu opozicija naglašava kako to nije dovoljno žele li se zaustaviti zabrinjavajući demografski trendovi u Hrvatskoj.

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu.
Prema Vladinu prijedlogu, od 1. travnja taj bi se iznos podignuo za 1.663 kune i iznosio bi 5.654 kuna, što je povećanje od 41,6 posto, no za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci.

– Ovo je jedna u nizu mjera koje ova Vlada poduzima na demografskoj revitalizaciji, demografija je reforma svih reformi, no to je proces koji traje, rekao je HDZ-ov zastupnik Ante Babić.

– Ovo je drugo podizanje potpora u mandatu ove Vlade, s ovim izmjenama po visini potpora svrstat ćemo se u sam europski vrh, dodao je Domagoj Mikulić (HDZ)

Saša Đujić (SDP) pozdravlja povećanje potpora, no primjećuje da su u projekcijama proračuna za iduće dvije godine zadržana ista sredstva, da se ne vidi postepeno podizanje naknada i u budućnosti.

Državni tajnik Ministarstva demografije Ivica Bošnjak dao je ‘umirujući odgovor’ istaknuvši kako je za iduće dvije godine predviđeno je povećanje od 220 milijuna kuna, ove 161 milijun kuna.

Vlada predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenja prava na potporu, s 12 na devet mjeseci.