Povijesna simbolika Petrinje

Očuvanje genofonda stoljetnih petrinjskih lipa dobro napreduje, gradonačelnica obišla nasade

Budući klonovi koristit će se za uređenje površina na području Petrinje
IMG-20231124-WA0019Grad Petrinja

Gradonačelnica Grada Petrinje sa suradnicima održala je danas sastanak u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom s ravnateljicom Instituta Sanjom Perić i suradnicima.

Tema sastanka bila je dugogodišnja suradnja Grada Petrinje i Hrvatskog šumarskog instituta kroz projekt kloniranja lipe Ilirke i projekta kloniranja višeljetnih stabala dudova.

S obzirom na to da je izvršeno kloniranje Petrinjskih lipa Ilirki napravljen je obilazak sadnica na nasadima u sklopu Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom. Gradonačelnica Grada Petrinje izrazila je zadovoljstvo vezano za dosadašnju suradnju i rezultate koji su ostvareni tako što se „produžuje život“ lipa Ilirki te samim time čuva bogata povijesna simbolika Petrinje. Također, istaknula je zadovoljstvo vezano za napredak kloniranja višeljetnih stabala dudova koji isto tako nose povijesnu simboliku Petrinje.

Nakon sastanka i obilaska nasada istaknuto je kako će se budući klonovi koristiti za uređenje površina na području Petrinje, a sama sadnja predviđena je u sklopu projekta „Strategija zelene urbane obnove Grada Petrinje“. Osim sadnje i uređenja zelenih površina budući klonovi koristit će se u promotivne svrhe kako bi se očuvala tradicija i kultura petrinjskog kraja.

Događanja
Petrinja