Spomen na veliko herojstvo

Obilježena 32. obljetnica organiziranog proboja iz Hrvatske Kostajnice

Obilježba je počela svetom misom, a nastavila je odavanjem počasti
DSC_0048

Danas je obilježena 32. obljetnica organiziranog proboja iz Hrvatske Kostajnice. Obilježba je počela svetom misom za poginule i nestale hrvatske branitelje, koju su u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, u zajedništvu predvodili don Ivo Borić i pater Stjepan Jambrošić. Kod spomen-ploče proboja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, odana je počast svim sudionicima proboja i svim hrvatskim braniteljima.

Nazočnima su se obratili gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zamjenik župana Mihael Jurić i izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik Špiro Janović.

Ova je obljetnica obilježena u znak sjećanja na herojski proboj hrvatskih vojnika, policajaca i civila iz opkoljenog grada prema Hrvatskoj Dubici i slobodi. Toga 12. rujna 1991. godine krenula je povorka koja je preuzela veliki rizik i odbijajući predaju, probila se kroz neprijateljske položaje prema teritoriju pod nadzorom hrvatskih snaga.

Predvođeni hrvatskim braniteljima, koji su se odbili predati srpskim pobunjenicima i vojsci, mještani su krenuli u proboj preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom prema Hrvatskoj Dubici. Nažalost, pritom je sedam sudionika proboja poginulo, ali ih je većina stigla do slobodnog područja.

Događanja
Hrvatska Kostajnica