Obilježena 29. obljetnica ubojstva dvanaestorice redarstvenika

U Borovu je 2. svibnja 1991. iz zasjede ubijeno dvanaest hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi

Davor Javorović/PIXSELL

Polaganjem ruža i paljenjem svijeća u Borovu je obilježena 29. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije.

Naime, u Borovu je 2. svibnja 1991. iz zasjede ubijeno dvanaest hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi

U jeku aktualnih mjera suzbijanja koronavirus, izostala je tradicionalna komemorativna svečanost, kao i mimohod Udruge specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata. Izaslanstva koja su odavala počast izmjenjivala su se svakih pola sata, dok su prvi počast odali članovi obitelji i rodbine ubijenih redarstvenika.

– To je jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu i nije slučajno da su prve žrtve u Domovinskom ratu bili pripadnici policije, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuvši kako je prvi organizirani otpor pružila policija, preteča pobjedničke Hrvatske vojske.