Nezaposlenost u padu – u godinu dana na području HZZ Ispostavi Novska, za 22 posto manje nezaposlenih

HZZ_VELJACA_1_70

U odnosu na veljaču 2018. godine kada je u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ispostave Novska zabilježeno 1429 nezaposlenih osoba, u veljači ove godine je 1115 nezaposlenih što je  za 22 posto manje. U Gradu Novska evidentirana je 831, u općini Lipovljani 158, a u općini Jasenovac 126 nezaposlenih osoba, u odnosu na siječanj 2019. godine nezaposlenost se smanjila za 1,2 posto. Na području ispostave Novska zaposleno je 50 osoba. Prema dobi, najveći udio u broju nezaposlenih imaju osobe preko 50 godina starosti (378) i osobe do 29 godina starosti (263).

Iz podatka osiguranika pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, vidljivo je da broj zaposlenih raste na području Grada Novske. Krajem prošle godine prema raznoj osnovi osiguranja HZMO vodi 4149 osiguranika, onih koji rade na području Grada Novske ili u drugim sredinama u Hrvatskoj, a stanovnici su Grada Novske. U međuvremenu brojka se povećala za 176 zaposlenih, kako ističe gradska uprava, toliko je zaposlenih u proteklom razdoblju, u gradskim poduzećima, na poslovima putem raznih projekata, javnih radova koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje Ispostava Novska, u realizaciji projekata natječaja Europskih fondova i Ministarstava, te otvaranjem obrtničkih radnji financiranih bespovratnim sredstvima HZZ-a i Grada Novske. Putem ovim Mjera otvoreno je 26 obrtničkih radnji s 44 zaposlene osobe.

Osjeća se i nedostatak radne snage, najčešće radi odlaska radnika u inozemstvo, zbog niske cijene rada ili drugih razloga, ili onih koji ne uspijevaju pronaći odgovarajući i željeni posao u struci. Potražnja  za radnicima vidljivo je u nekim gospodarskim granama, građevinarstvu, gdje radi nedostatka građevinskih djelatnika, tvrtke moraju propuštati prilike za proširivanje opsega poslovanja i odbijati ponuđene poslove. Ali i u ugostiteljstvu gdje neki ugostiteljski objekti u Novskoj već mjesecima traži konobare za rad u lokalima, no bez uspjeha. (www.novska.hr)

Grad
Hrvatska
Novska
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija