Nakon više od 6 godina Hrvatska ponovno u investicijskom rejtingu: BBB- sa stabilnim izgledima

b67888e0facbbea13fb2f398298735ca_XL

Kreditna agencija Standard & Poor’s podigla je kreditni rejting Hrvatske na razinu investicijskog obrazlažući svoju odluku nastavkom pozitivnih fiskalnih pokazatelja, smanjenjem javnog duga, povećanjem izvoza te nastavkom provedbe strukturnih reformi.

Predsjednik Vlade pozdravlja objavu ugledne rejting agencije Standard & Poor’s (S&P) da podigne rejting Hrvatske s BB+/B na BBB-/A-3 i time ga, nakon više od šest godina, vrati u kategoriju investicijskog rejtinga sa stabilnim izgledima.

-Ovo je potvrda da je Vlada inzistiranjem na stabilnosti političkih institucija stvorila preduvjete za poduzimanje strukturnih reformi i fiskalnu konsolidaciju, što je Hrvatskoj omogućilo povratak na razinu investicijskog rejtinga- izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Ovime je Hrvatska, iz kategorije država sa znatnim rizikom, podignuta na razinu zemalja s umjerenim rizikom, kao što su Cipar, Rumunjska, Portugal, Mađarska, Bugarska, Italija, Rusija, Indija ili Maroko.

Podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu jako je dobra vijest te predstavlja ostvarenje još jednog od ciljeva Programa Vlade. To je i potvrda važnosti političke stabilnosti zemlje koja je preduvjet za nastavak rasta gospodarstva, provedbu strukturnih reformi i povjerenja stranih ulagača, radi daljnjeg podizanja standarda hrvatskih građana i konkurentnosti gospodarstva.

Vlada u ovoj odluci agencije S&P vidi potvrdu ispravnosti mjera i strukturnih reformi koje poduzima u protekle dvije i pol godine, a koje su već 2017. dovele do izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka te prije nekoliko tjedana iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Prepoznat je gospodarski rast, povećanje ulaganja na temelju intenzivnijeg korištenja europskih fondova, osobito javnih investicija koje pridonose rastu građevinske aktivnosti, kao i ostvareni proračunski suficit i smanjenje javnog duga. Prepoznati su također pad nezaposlenosti, povećanje zaposlenosti, povećanje plaća, raspoloživog dohotka te smanjenje troškova rada za poslodavce što bi trebalo potaknuti njihove investicije.

Ministar financija, Zdravko Marić, izrazio je zadovoljstvo što se procjena agencije S&P temelji i na poboljšanoj fiskalnoj poziciji koja pridonosi ekonomskom oporavku zbog pojačane domaće potražnje potaknute učincima porezne reforme, kao i mjerama fiskalne konsolidacije.

-Posebno veseli što je konstatiran značajan pad javnog duga u protekle tri godine, i to za čak 10 postotnih bodova od 2015. do 2018.- zaključio je ministar Marić.

Porast rejtinga zemlje sa sobom donosi niže kamate i time mogućnost povoljnijeg zaduživanja države i tvrtki na svjetskom tržištu kapitala. Štoviše, ulazak u investicijski rang povećat će interes i broj investitora za hrvatsko gospodarstvo, domaće tvrtke i njihove dionice, što će pridonijeti gospodarskom rastu i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Aktualno
Hrvatska