Na sjednici Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice glavna tema energetika

309ce4866025400cc55d3fe5e8d2bf5d_XL

Vijeće za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Hrvatske na 37. redovnoj radnoj sjednici raspravljalo je o energetici, a uvodno izlaganje održao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima. Ministar Ćorić Vijeću je predstavio konture buduće Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uvodno je naglasila važnost energetskog sektora te istaknula kako je energetika tema koja nadilazi državne granice, istaknuvši kako je energetska sigurnost i jedan od ciljeva Inicijative triju mora, neformalne političke platforme koju je pokrenula zajedno s predsjednikom Poljske.

Ministar Ćorić uvodno je istaknuo kako je Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske usklađena s pet glavnih stupova energetskog razvoja Europske unije (sigurnost opskrbe, integracija u jedinstveno EU tržište, smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisije CO2 iz energetskog sektora te poticanje istraživanja i razvoja). Ministar je predstavio glavne smjernice buduće Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske i glavne odrednice razvoja budućih energetskih sustava. Istaknuo je kako je energetska tranzicija, proces u kojem se mijenja struktura proizvodnje, prijenosa, distribucije i potrošnje energije, predmet svih scenarija razvoja energetskog sektora RH te kako ostvarenje strateških ciljeva razvoja energetskog sektora ovisi o provedbenim mjerama na svim razinama.

Aktualno
Hrvatska