Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Popovače cijena odvoza otpada  bila je jedna od najizraženijih tema

23gv-v

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Popovače cijena odvoza otpada  bila je jedna od najizraženijih tema 23. sjednice Gradskog vijeća. Popovački su vijećnici usvojili Izvješće o radu Eko Moslavine d.o.o. za 2018. godinu koje je predstavila direktorica Adrijana Cvrtila osvrnuvši se na ono što je učinjeno, ono što se planira napraviti kao i na poteškoće s kojima se poduzeće susreće u svom poslovanju odvoza i zbrinjavanja otpada.

Direktorica Cvrtila tom je prilikom podsjetila kako je vanjskoj konzultantskoj tvrtki povjerena izrada plana restrukturiranja temeljem koje je Skupština Društva smanjila masu plaća te je povećana cijena odvoza otpada za 50%. Novi Cjenik je definiran i uslijed potrebe usklađivanja sa Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, a u cilju provedbe svih zakonskih propisa pristupilo se i nabavi opreme te je intenzivirano uređivanje podataka o korisnicima javne usluge.”Eko Moslavina susreće se sa problemom nedostatka stručnog kadra, no uprava je tijekom 2017. i 2018. godine svoje poslovanje načelno uspjela uskladiti s propisanim načinom rada i usprkos poteškoćama modernizirati sustav gospodarenja otpadom. Mnogo se radilo i na informiranju odnosno edukaciji korisnika. Činjenica da nemamo kompostane rezultirala je dodatnim troškovima za postupanje s biorazgradivim otpadom”- naglasila je Cvrtila te istaknula i problem s otpadnim papirom i plastikom čija se izdvojena masa povećava, a tržišna cijena pada zbog sve veće ponude uslijed čega sortirnica lani bilježi gubitke u poslovanju.
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Popovače iskoristili su nazočnost direktorice Eko Moslavine sjednici kako bi još jednom javno izrazili svoje nezadovoljstvo novim cijenama odvoza otpada. „Ponavljamo još jednom kako Gradsko vijeće Grada Popovače nije dalo suglasnost Eko Moslavini za ovakvo povećanje cijena. Gradonačelnik je kao član Skupštine predlagao mnogo niži fiksni dio cijene otpada smatrajući kako ovaj način poskupljenja nije nimalo poticajan u smislu razvrstavanja otpada. No prijedlog je podržan od većinskog vlasnika Grada Kutine kao i od Velike Ludine te nemamo mogućnost utjecaja da se to promijeni. Nije stoga u redu da se građani, koji izraze svoje nezadovoljstvo računima u Eko Moslavini, iz Kutine šalju u popovačku gradsku upravu uz tvrdnju da je novi Cjenik donio naš gradonačelnik ili ovo Vijeće”- naglašeno je od strane popovačkih vijećnika koji su u raspravi istaknuli i osjetno niže cijene usluga u nekoliko bližih lokalnih jedinica. „Treba uzeti u obzir činjenicu da se uglavnom radi o starim cjenicima i da se ti pružatelji nisu uskladili s Uredbom. A da bi se realno s nekim drugim poduzećem uspoređivali, potrebno je uzeti u obzir niz parametara kao što su jednak broj korisnika, jednak broj izvršenih odvoza otpada”- odgovorila je direktorica Eko Moslavine. Cvrtila je ovom prilikom izvijestila o uvođenju promjene temeljem koje korisnici ubuduće neće plaćati varijabilni dio cijene ukoliko neće imati niti jedan odvoz tijekom mjeseca.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Popovača
Sisačko-moslavačka županija