Jutros potvrđeno 12 novih oboljenja

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 12 novih slučajeva koronavirusa pa je ukupno oboljelih 99, izvijestili su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Većina pacijenata imaju blage simptome bolesti, dok su u dva slučaja oni srednje teški bez jasnih znakova pogoršanja ili vitalne ugroze. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 12 519 osoba, 760 kontakata pod intenzivnim nadzorom te 79 stanovnika u karanteni, kao i 18 vozača.

– Bris preminule osobe iz Istre je pozitivan na koronavirus, a tijekom noći započete su sve medicinske radnje kako bi se utvrdio uzrok smrti o čemu ćemo izvijestiti kada stignu rezultati obdukcije, poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Valja istaknuti da je epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj i dalje povoljna, naročito kada se uzmu u obzir obližnje zemlje. Također, zabilježeno je pet potpunih ozdravljena te su ti pacijenti pušteni kućama.

– Ono što je epidemiološki u ovom trenutku najvažnije je da se smanje socijalni kontakti koji su ključni moment za širenje infekcije. Drugi, strahovito važan element je da zaštitimo najosjetljivije, starije građane i kronično bolesne kolikogod je to moguće, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.