IZA KULISA VISOKE POLITIKE: Memoari Jadranke Kosor, jedine hrvatske premijerke dosad

Knjiga "Premijerka: zapisci one koja nije htjela biti zapisničarka" će biti predstavljena hrvatskoj javnosti u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. u 19.00 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma

U ovoj knjizi Jadranka Kosor potanko izvještava o detaljima mnogobrojnih političkih susreta, donošenja odluka, o zakulisnim političkim igrama… U fokusu je pritom njezina uloga u okončanju pristupnih pregovora za EU; zasigurno, s ove vremenske distance, najuspješniji njezin doprinos hrvatskoj državnoj politici.

„Jadranka Kosor je talentirana pripovjedačica, izvrsnoga autorskog stila, ona govori i o razdobljima svojega života koji nisu toliko važni za javnost: o djetinjstvu, djevojaštvu, o novinarskim počecima u Večernjem listu i na Radio Zagrebu… Govori i o svojim brakovima. Piše razotkrivajući svoju osjećajnu stranu, bez uljepšavanja, govori potresno i o traumama koje su obilježile njezin život. Doista, valja istaknuti kako ova knjiga ide u red ponajboljih hrvatskih autobiografija. Ona će zbog svojih stilističkih kvaliteta zasigurno biti zanimljiva i čitateljima koji nisu primarno fokusirani na politiku”, rekao je o knjizi književni kritičar Velimir Visoković.

S predsjednikom SAD-a Barackom Obamom u Pragu. Čuvena crvena torba s tkanicom dizajnerice Mine Petre.” Foto: Dragan Matić / Cropix

O knjizi govori sama autorica: “Ovu knjigu posvećujem djevojčicama, osobito onima koje se boje. Djevojčicama koje rastu okružene predrasudama…djevojčicama koje se boje kad rastu bez očeva i iza kojih ne stoji nitko ni u djetinjstvu, ni kad odrastu pa postanu žene. Moja je baka većinu svojega života bila samohrana majka. Bila je žena koja je živjela sama. Moja je majka cijeli svoj život bila samohrana majka. Bila je žena koja je živjela sama. Ja sam većinu svojega života bila samohrana majka. Žena sam koja dugo živi sama.”

Čitajući svoj život i živote drugih žena shvatila sam i zašto je društveno nepoželjno i nerazumno biti žena koja živi sama. Osobito ona koja je razvedena i samohrana majka. U takvim okolnostima baš ništa nije olakotna okolnost: ni kad si ministrica, ni kad si zastupnica, ni kad si premijerka, ni kad si konobarica, profesorica, čistačica, liječnica, inženjerka, kuharica ili učiteljica. Jednaka je nejednakost i u politici i kad nisi u politici.

A to je i zato što većina žena iskreno ne podupire žene, osobito ne žene u politici. Žene uglavnom nerado glasaju za žene, jer i mnoge žene misle da je politika muški posao. Neće to javno reći i priznati, ali mnoge žene misle kako je logično da samo muškarci budu političari jer su neopterećeni svakodnevicom i trivijalnostima obiteljskog života.

S Angelom Merkel pred zgradom njemačke Vlade u Berlinu

Starijim muškarcima političarima govore da su mudri, da imaju potrebno životno iskustvo i da su to njihove najbolje godine za politiku i ostalo, a starijim ženama govore da su stare, oronule i otpisane. Kad sam se kandidirala na unutarstranačkim izborima 2012. neki moji muški kolege glasno su šaptali “pa nećemo valjda babu birati”, a stranačke se kolegice, to jest žene, nisu zbog toga bunile i nisu prosvjedovale. Jer je i mnogim stranačkim i nestranačkim ženama normalno da su žene ili mlade i neiskusne ili stare i babe.”

Jadranka Kosor je 1995. postala je potpredsjednica HDZ, a te je godine izabrana i u Hrvatski sabor. Potpredsjednicom HDZ-a bila je do 1997. godine. Do 2000. obnašala je dužnost potpredsjednice Sabora. Od 1999. do 2002. predsjednica stranačke Zajednice žena “Katarina Zrinski”. U Sabor je ponovno ušla 2000., a dvije godine kasnije izabrana je za zamjenicu predsjednika HDZ-a na VII. Općem saboru HDZ-a. Na parlamentarnim izborima 2003. godine ponovno je izabrana za zastupnicu u Hrvatskom saboru u I. izbornoj jedinici (Zagreb), ali je svoj mandat stavila u mirovanje jer je imenovana za potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske zaduženu za socijalna pitanja, te ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice u vladama premijera Sanadera obnašala je do 2009. godine. Na predsjedničkim izborima 2005. godine, kao kandidatkinja HDZ-a izgubila je u drugom krugu od Stjepana Mesića. Nakon ostavke premijera Sanadera, 3. srpnja 2009. Predsjednik Republike povjerio joj je mandat za sastavljanje Vlade. Dana 6. srpnja 2009. nova Hrvatska vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika u glasovanju na kraju zasjedanja.

“Perem rublje na pumpi ispred roditeljske kuće u Lipiku. Studentica”

Aktualno
Hrvatska