Hrvatski sabor odao počast Stjepanu Radiću i lipanjskim žrtvama

Hrvatski sabor u prigodi Dana sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve minutom šutnje odao je počast žrtvama atentata počinjenog u beogradskoj Skupštini 20. lipnja 1928. godine; Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću, Đuri Basaričeku, Ivanu Pernaru i Ivanu Granđi.

Hrvatski sabor donio je još 2015. godine odluku da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve. U povodu Dana sjećanja potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner položio je vijenac i zapalio svijeću na njihovu grobu na zagrebačkom groblju Mirogoju.

-Stjepan Radić je još tijekom života postao jednom od najuglednijih osoba na hrvatskoj političkoj sceni, beskompromisno promičući demokratske i republikanske ideje. Ostavio je duboki trag u hrvatskom političkom životu svojim naukom utemeljenim na načelima slobode, društvene pravice i demokratičnosti kojima je aktivno djelovao na buđenje i osvješćivanje hrvatskoga identiteta. Hrvatski je narod prošao trnoviti put od ideje do života u slobodi u svojoj neovisnoj državi. Ovo je prigoda da sadašnjim i budućim generacijama ukažemo na prijelomne točke u povijesti koje su odredile političku budućnost Hrvatske- stoji u priopćenju potpredsjednika Sabora Reinera.

Aktualno
Hrvatska
Politika