Hrvatska odgodila zagrebački samit

Ne bude li fizički sastanak moguć, predložit će se održavanje zagrebačkog samita video-vezom do završetka hrvatskog predsjedanja 30. lipnja

Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatsko predsjedništvo EU-om zbog širenja covida-19 odgodilo je sastanak na vrhu između zemalja EU-a i zapadnog Balkana koji je bio planiran za 7. svibnja u Zagrebu.

Kako bi ograničili širenje pandemije covida-19 i ublažili njezine učinke, hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a odlučilo je odgoditi do 15. svibnja sve neformalne sastanke i konferencije koji su se trebali održati u Hrvatskoj, priopćilo je hrvatsko predsjedništvo. U odluku je uključeno i odgađanje zagrebačkog samita, navodi se.

U dogovoru s predsjednikom Europskog Vijeća, Charlesom Michelom pokušat će se pronaći novi termin u lipnju, dodaje se. Ne bude li fizički sastanak moguć, predložit će se održavanje zagrebačkog samita video-vezom do završetka hrvatskog predsjedanja 30. lipnja.

Zagrebački sastanak na vrhu trebao je biti posvećen europskoj perspektivi zapadnog Balkana i bio je planiran kao najvažniji događaj hrvatskog predsjedanja.