Hrabri gusari još jedanput obranili Omiš od najezde Mletaka

Svake se godine, pa tako i ove, na jedan dan Omiš vraća u 13. stoljeće. Naime, rekonstrukciju povijesne bitke između Omiških gusara i Mlečana, na veliku radost brojnih posjetitelja, organizira Turistička zajednica Grada Omiša u suradnji s Kulturno-povijesnom udrugom “Omiški gusari”. U obrani povijesnog “Grada gusara”, okupilo se više od stotinu sudionika te su domaćinima u pomoć priskočile do zuba naoružane snage Kliških uskoka, Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Dubrovački trombunjeri, Župski Gospari Gusari iz Župe Dubrovačke te Društvo Poljičana Sv. Jure iz Prika.

Podsjetimo, spomenuti su gusari vladali obalama i otocima od rijeke Cetine do Neretve tijekom posljednjih stoljeća Srednjega vijeka te su izborili mnoge pobjede na moru. Svi su brodovi koji su prolazili kraj Omiša morali plaćati danak za slobodnu plovidbu ili riskirati borbu s nemilosrdnim morskim vucima. Napadali su trgovačka plovila bogatih gradova poput Splita, Dubrovnika i Venecije, pa sve do papinskih galija koje su Jadranom plovile prema Palestini. Upravo su se zbog toga čuveni knezovi Kačići našli na meti nekih od tadašnjih velesila, čijim će snagama uspješno odolijevati sve do 15. stoljeća.

U spomen na slavna vremena, događanje je započelo povorkom povijesnih vojnih postrojbi kroz grad, kojoj je uslijedio pravi kostimirani spektakl. a nakon napete borbe od najezde svirepih Mletaka, svi preživjeli mogli su se konačno opustiti uz koncert Mile Hrnića te s mirom planirati sljedeću fazu obrane za koju ćemo se, pak, morati strpjeti dogodine.