HDZ ponovno vodeća stranka

HDZ je sad na gotovo 30% i od studenog prošle godine prvi put ponovno vodeća stranka. S 2,5 posto manje, SDP je ponovno drugi

Screenshot HRT

U središnjem Dnevniku HRT-a predstavljen je najnoviji HRejting, o popularnosti parlamentarnih stranka. Istraživanje je od 15. do 18. travnja za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od čak 1400 ispitanika koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2,62 posto.

Epidemija je u drugi plan potisnula dotadašnju uobičajenu dnevnu politiku ili politikantstvo i čini se, zaustavila nagle letove ili prizemljenja koja su nastupila kao posljedica predsjedničkih izbora. Stranačke međurelacije vratile su se na razdoblje prije tih izbora. Tako je HDZ sad na gotovo 30% i od studenog prošle godine prvi put ponovno vodeća stranka. S 2,5 posto manje, SDP je ponovno drugi.

Miroslav Škoro jedini još prelazi izborni prag. Blizu mu je samo Most od kojega je duplo slabiji HSS. Golemu skupinu ispod dva posto biračke potpore predvodi Živi zid, Pametno i izrazito regionalni IDS koji upravo zbog te regionalnosti može računati na dva ili tri mandata. HRejting je, naime, rađen po principu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

Ispod 1,5 posto su svi ostali iz ankete i to sljedećim redoslijedom: Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, HSU, HNS te izjednačeni Suverenisti i Ivan Pernar. Jedan ili manje od jedan posto birača odlučuje se za: Mislava Kolakušića, Brunu Esih, Daliju Orešković, Anku Mrak Taritaš. A ni od Daria Hrebaka, novog predsjednika HSLS-a, ta stranka nije ništa profitirala.