Gradonačelnik Babić predstavio mjere zadržavanja zaposlenosti i likvidnosti poslovanja, ali i olakšice za građane

Povodom novonastale situacije vezane uz epidemiju koronavirusa i njezinog odraza na lokalno gospodarstvo, gradonačelnik Zlatko Babić predložio je mjere kojima bi Grad Kutina doprinio opstanku brojnih mikro i malih poduzetnika, obrtnika i građana čije su djelatnosti obuhvaćene aktualnom zabranom rada.

– Grad Kutina želi pomoći svojim građanima na konkretan način, mjerama koje će im zaista pomoći prebroditi ovo razdoblje. Predložene mjere nisu konačne te razmatramo i ostale mjere koje su u našoj nadležnosti. Pratimo situaciju iz dana u dan te ćemo donositi odluke sukladno stanju gospodarstva, ali i u okviru naših ovlasti i proračunskih mogućnosti, poručio je Babić.

Prije svega, predložio je da za vrijeme trajanja zabrane, korisnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada budu oslobođeni plaćanja zakupnine. Također, obuhvaćeni zabranom trebali bi biti oslobođeni plaćanja poreza na korištenje javnih površina i komunalne naknade. Uz to, gradonačelnik predlaže da se do kraja lipnja obustavi prisilna naplata protiv građana i poslovnih subjekata te da se od 16. ožujka, pa do ponovne uspostave vrtića i produženog boravka ne vrši naplata spomenutih objekata. Naposljetku, predlaže se subvencioniranje kamata na kredite za tekuću likvidnost u visini 50 posto kamate, na rok od 3 godine, temeljem zahtjeva mikro i malih poduzetnika te obrtnika, a sukladno kriterijima Vlade RH.

– Riječ je o mjerama Grada Kutine kojima se nastoji osigurati zadržavanje zaposlenosti i likvidnost poslovanja prvenstveno mikro i malih poduzetnika i obrtnika. Sve naredne mjere i preporuke će se donositi u skladu s razvojem situacije i mjerama donesenim na državnoj razini, objasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić.

Iz Grada, također poručuju kako postoje odluke koje nisu u njihovoj nadležnosti te se moli građane za strpljenje i informiranje iz pravovaljanih izvora, dok će se prethodno spomenute čim prije predložiti Gradskom vijeću.