Gotovi prvi klonovi petrinjske lipe, gen Ilirike sačuvan za sva vremena

Projektom je dogovoreno cijepljenje i proizvodnja stotinjak klonova petrinjskih lipa
20220223_1112560-1536×911Grad Petrinja

Grad Petrinja u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom provodi projekt kloniranja zaštićenih petrinjskih lipa koje se nalaze u gradskom parku – Strossmayerovom šetalištu.

Cilj projekta je očuvanje genofonda stoljetnih lipa koje su uvrštene na popis zaštićenih stabala u Republici Hrvatskoj, a smatra se da su ove četiri lipe, tzv. Ilirske, bile zasađene u doba francuske uprave u Petrinji 1809. – 1813. godine.

Zaštita i očuvanje lipa se provodi vegetativnim razmnožavanjem, odnosno cijepljenjem, a u povodu toga djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta u dva su navrata posjetili grad. Prvi puta prošli tjedan kada su u parku uzeli grančice s četiri stabala lipe koje će kolege s Instituta u plasteniku cijepiti na prethodno pripremljene i uzgojene podloge lipe. Projektom je dogovoreno cijepljenje i proizvodnja stotinjak klonova petrinjskih lipa koje će grad imati na raspolaganju te su time očuvani geni petrinjske lipe Ilirke za sva vremena.

Ovaj tjedan predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta donijeli su prvi proizvedeni klon petrinjske lipe s certifikatom koji je potvrda o podrijetlu te ga predali gradonačelnici. Također, uz klon petrinjske lipe na poklon su donijeli dva klona Gupčeve lipe.

Na zadovoljstvo obje strane dogovoren je nastavak suradnje te budući posjet Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarsko gdje se nalaze klonovi lipa.

Događanja
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija