FOTO: Prošlo je 29 godina od gradnje „Mosta spasa“ u Letovaniću

Ponton na Kupi spasio je oko 20.000 prognanika
ponton na kupi

Prije 29 godina na korištenje je predan pontonski most preko Kupe kod Letovanića, preko kojeg je prešlo i tako se spasilo oko 20.000 prognanika iz Gline, Petrinje i drugih mjesta na Banovini.

Most spasa, kako su ga nazvali, u rekordnom su roku, praktički preko noći s 1. na 2. listopada 1991., u doba najjače agresije paravojnih srpskih postrojba potpomognutih postrojbama bivše JNA i okupacije Banovine, postavili pripadnici 36. inženjersko-pontonske bojne Hrvatske vojske “Dabrovi”. Slaveći Dan postrojbe, “Dabrovi” su i ove godine obilježili obljetnicu postavljanja mosta.

Uz spomen-obilježja, koja su podigli “Dabrovi” poginulim braniteljima i mostu, položeni su vijenci Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Općine Lekenika te županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

-Na ovom je mjestu prije bila skela kojoj bi trebalo desetak dana da preveze svih 20.000 prognanih Hrvata. Zbog toga je pontonski most bio jedini spas hrvatskih stanovnika Banovine. Osim ‘Dabrovima’, treba izraziti zahvalnost i mještanima Letovanića, Starog Broda i drugih pokupskih naselja koji su prvi prihvatili izbjeglice i pružili im pomoć- rekao je župan Žinić.

Istaknuo je da je na području Sisačko-moslavačke županije, koja je je u Domovinskom ratu podnijela mnogo žrtava, mnogo spomen-obilježja koja podsjećaju na događaje i žrtve rata.

FOTO: Sisačko-moslavačka županija

 

 

Događanja
Hrvatska
Lekenik
Općina
Sisačko-moslavačka županija