FOTO: Energana na biomasu od 5MW u Slatini

Resalta, kompanija za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, glavni je investitor novog energetskog pogona, postrojenje snage 5 MWe jedan je od većih projekata obnovljive energije u istočnom dijelu Hrvatske.

-Ponosni smo na suradnju s općinom Slatina i Županijom, i zahvalni na podršci koju su pružili našem projektu. Posebno ističem odličnu suradnju s tvrtkom Đuro Đaković, čija je stručnost pridonijela da tehnološki prvo ovakvo postrojenje izgradimo baš u Hrvatskoj- rekao je Luka Komazec direktor Resalte.

Resalta je tvrtka sa sjedištem u Ljubljani, a posluje u osam zemalja Regije. Njezina osnovna djelatnost su projekti primjene energetske učinkovitosti i projekti obnovljivih izvora energije, poput novog pogona u Slatini koji je ujedno i prvi Resaltin takav projekt u Hrvatskoj.

U slatinsku energanu investirano je 24 milijuna eura, a od ideje do realizacije bilo je potrebno manje od dvije godine: građevinski radovi započeli su u rujnu 2017., dok je proizvodnja energije započela krajem 2018. godine. Postrojenje s parnim kotlom koji koristi drvnu biomasu (sječku), s parnom turbinom i generatorom, proizvodi električnu i toplinsku energiju. Sušara u okviru postrojenja koristi se za sušenje biomase i omogućuje maksimizaciju učinkovitosti kogeneracije, korisnu uporabu toplinske energije.

Električni kapacitet iznosi 5MW, dok je toplinski kapacitet čak 12 MW te će postrojenje proizvoditi pored 40GWh struje godišnje i 96 GWh toplinske energije. Proizvođač kotla je hrvatska tvrtka Đuro Đaković TEP iz Slavonskoga Broda. Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupnji proizvedene električne energije za idućih 14 godina.

Ovo postrojenje primjer je uspješnoga razvoja OIE-a u Hrvatskoj, posebno u Virovitičko-podravskoj županiji. Novoizgrađeno kogenerativno postrojenje zapošljava 13 radnika s područja Slatine i jedno je od prvih objekata u novoj industrijskoj zoni Trnovača.

Svečano otvaranje održano je uz prisutnost virovitičko-podravskoga župana Igora Androvića i gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića.

-Projekt Slatina ima najbolju raspoloživu tehnološku opremu s najvišom razinom energetske učinkovitosti i najnižim emisijama plinova koji uzrokuju staklenički efekt i onečišćuju prirodu. Resalta kao lider u ESCO uslugama u jugoistočnoj Europi planira nove investicije u postrojenja na biomasu i obnovljive izvore energije, što je prirodan korak za tvrtku čiji je poslovni model usmjeren na uštedu energije i ulaganje u projekte čiste energije- kaže Komazec.

Aktualno
Hrvatska