Državni ured pokušao namjestiti natječaj vrijedan 54,2 milijuna kuna

U tome ga je spriječila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave
biznis papiri potpis

Državni ured za središnju javnu nabavu pokušao je namjestiti natječaj za javnu tvrtku Narodne novine vrijedan 54,2 milijuna kuna, ali ih je u tome spriječila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništivši nezakonitu izmjenu dokumentacije, piše Jutarnji list, a prenosi 01portal.

Središnji ured, naime, raspisao je 3. siječnja natječaj za dvogodišnju nabavu uredskog materijala za sva ministarstva, vladine urede i agencije te za Ured predsjednika RH koji je bio podijeljen na četiri grupe.

Na zahtjev Narodnih novina 28. travnja mijenjaju dokumentaciju u troškovniku za grupu tri, koja je ukupno vrijedna 10 milijuna kuna i u kojoj se traže tiskanice, kuverte i ostali papirnati uredski materijal, i to za 10 artikala.

Dokumentaciju su promijenili tako da pojedini proizvodi dimenzijama odgovaraju isključivo Narodnim novinama, jer nijedna od drugih tvrtki na tržištu ne može ponuditi takav uredski materijal.

Konkretno, u natječaju se tražila knjiga izdanih računa dimenzija 40 puta 30 centimetara, no na zahtjev Narodnih novina Središnji ured promijenio je dimenzije u 42 puta 29,7 centimetara, odnosno na način da tom uvjetu može udovoljiti samo jedan subjekt, javna tvrtka Narodne novine.

Drugi proizvođači, navela je tvrtka Zvibor u svojoj žalbi od 6. svibnja, primjenjuju dimenzije 40 puta 30 centimetara, koje su bile navedene u prvoj verziji natječaja, upravo zbog toga da Narodne novine ne bi mogle tvrditi da su kopirane i da drugi proizvode knjige koje su oni zaštitili u točno iskazanim dimenzijama – 42 puta 29,7 centimetara.

No, čak i uz tako precizno definirane dimenzije, Središnji ured nije dopustio odstupanja. Slično se dogodilo kod još devet proizvoda. Kod četiri artikla početna je dimenzija iznosila 21 puta 14,5 cm, a nakon izmjene dokumentacije na zahtjev NN-a 21 puta 14,8 cm, odnosno promijenjena je za dva milimetra.

Iz Središnjeg ureda u odgovoru na žalbu pokušali su opravdati svoje postupke tvrdeći da nisu nikome pogodovali i da na tržištu postoji više proizvođača koji mogu zadovoljiti uvjete natječaja. No, nisu uspjeli, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Aktualno
Hrvatska