Delta varijanta koronavirusa označila ljeto. Beroš: Loptica je sada na građanima

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata otkriveno 176 novih slučajeva zaraze

Davorin Višnjić/PIXSELL

U protekla 24 sata na području Hrvatske obavljeno je 4 911 testiranja, od čega se 176 nalaza pokazalo pozitivnim na SARS-CoV-2 virus.

Među njima je 128 pacijenata na bolničkom liječenju te 17 na mehaničkoj ventilaciji. Preminulih nema.

Utrošeno je 2 980 716 doza, cijepljeno je 1 610 989 osoba, a za njih 1 411 630 završilo je cijepljenje. Ukupno je cijepljeno 47,7 posto odraslog stanovništva, odnosno 41,92 posto odraslog stanovništva za koje je cijepljenje završeno.

Porast novih slučajeva zaraze u odnosu na prošli tjedan

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je na današnjoj konferenciji za medije aktualnu epidemiološku situaciju usporedivši pritom podatke proteklih tjedana. Tako dok danas brojimo 176 novozaraženih osoba, prije tjedan dana bilo ih je 131, a prije dva tjedna 87. U proteklom tjednu imali smo sveukupno 710 novozaraženih osoba, što je za razliku od tjedna prije i 523 tadašnja nova slučaja, skok od 35 posto.

Trenutna 14 dnevna incidencija je 39,8 novozaraženih na 100 000 stanovnika, u čemu prednjači Zadarska s 201, a na začelju je Istarska županija s 3,8. Na ljestvici zemalja Europske unije po 14 dnevnoj incidenciji smo na 10. mjestu, a po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika, koja iznosi 2 031,7, nalazimo se na 20. mjestu među zemljama EU.

Udio pozitivnih testova u ukupno testiranim je 4,5 posto, odnosno 3,4 posto u posljednjih sedam te 2,9 posto u posljednjih 14 dana, a od početka epidemije 16,2.

Tijek epidemije sada je na građanima

Od kraja travnja, Nacionalni stožer civilne zaštite upozorava na mogućnost pojave novih sojeva i to se dogodilo, rekao je na konferenciji ministar Vili Beroš.

– Nezahvalno je prognozirati što će se događati dalje, mnogo je nepoznanica. Ipak, moramo se složiti da je prolongiranje cijepljenja i podcjenjivanje epidemioloških mjera put u crveno, odlazak turista, usporavanje ekonomskih aktivnosti, financijske nepoznanice i ugrozu zdravstvenog stanja. Kome to treba?

Odgovor, međutim, imamo, a to je cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera koje se iz dana u dan prilagođavaju situaciji, napomenuo je Beroš. Pravo vrijeme za cijepljenje je upravo sada kada porast broja novozaraženih nije velik.

– To će polučiti mnoge pozitivne učinke, prvenstveno na zdravstveno stanje nacije, potom na turističku sezonu, ekonomske tijekove i svakodnevni život, rekao je Beroš i nadodao:

– Virus je i dalje oko nas. Opreza nikad nije dosta i to nam mora biti dovoljan motiv da razmislimo o cijepljenju, da ne vjerujemo pisanju različitih medija i teoretičara zavjere o stvarima koje nisu niti stručno niti znanstveno utemeljene. Vjerujmo struci, znanstvenicima i medicini koja nas je u povijesti spasila od brojnih pogibeljnih bolesti. Mi svoje radimo i promišljamo nadalje, a loptica je sada na građanima.

Delta varijanta preuzima kompletan primat

Imamo delta ljeto, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić osvrćući se na zaključke nedavno održane EU znanstvene platforme.

– Delta varijanta preuzima kompletan primat. Prema dostupnim informacijama, riječ je prosječno o oko 70 posto svih inficiranih u Europi, a s obzirom na vrijeme potrebno za sekvencioniranje, sada možemo očekivati i više od 80 posto. Oko 20 posto je još uvijek alfa varijanta, a sve ostale su zastupljene u oko 1 posto.

Najviše obolijeva mlađa populacija, za sada nije dala povećanu hospitalizaciju, ali su u najvećem riziku osobe starije od 55 godina, imunokompromitirani i osobe s komorbiditetima.

– Iako nije povećana hospitalizacija i smrtnost je u padu, znamo da je tu odmak od dva do četiri tjedna, a onda, nažalost, slijedi povećanje broja onih koji odlaze na respiratore te smrtnih slučajeva, upozorila je Markotić.

Od sljedećeg tjedna nove mjere na Jadranu

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je do 15. kolovoza odluku kojom se uvode nužne epidemiološke mjere za područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije te područje gradova Novalje, Senja i Općine Karlobag, izvijestio je ministar Davor Božinović.

One obuhvaćaju zabranu održavanja svih javnih okupljanja i događanja na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako svi imaju covid potvrdu te neće sudjelovati više od tisuću osoba. Potonji, pak, trebaju dobiti suglasnost županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite.

Događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najduže do 24 sata, privatne svečanosti i okupljanja, uključujući svadbe u ugostiteljskim i drugim objektima, dopuštene su uz pridržavanje svih epidemioloških mjera ako nije prisutno više od 15 osoba. Više od toga moguće je, naravno, ako svi uzvanici imaju covid potvrde.

Ograničava se broj gostiju koji mogu biti u ugostiteljskim objektima iz kategorije barovi na najviše tisuću, a sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi mogu se održavati samo uz suglasnost županijskih i lokalnih stožera. Sportska natjecanja se uz prisustvo gledatelja mogu organizirati ako svi imaju covid potvrde, uključujući tehničko i organizacijsko osoblje, a o tome su najkasnije sedam dana prije događanja dužni obavijestiti lokalni stožer i zatražiti suglasnost, a koji je to prosljeđuje na više instance. U slučaju da se dva stožera ne mogu usuglasiti, o tome će konačnu odluku donijeti Stožer civilne zaštite RH.

Iznimno se od zabrana i ograničenja iz ove odluke, mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od tisuću osoba, ali je za to potrebna suglasnost Stožera civilne zaštite RH.

Također, Nacionalni stožer civilne zaštite danas je donio odluku i o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza.

– Potvrde o primitku dvije doze cjepiva i preboljenju bolesti ne smiju biti stariji od 270 dana, a što se tiče popisa država na koje se po dolasku primjenjuju posebne epidemiološke mjere, a koje na svojim mrežnim stranica objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, od sada će imati dvije kategorije. Za prvu kategoriju primjenjivat će se negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 48 sati i samoizolacija u trajanju od 14 dana, a za drugu kategoriju negativan nalaz PCR testa, ne stariji od 72 sata, ili negativan nalaz brzog antigenskog testa, koji nije stariji od 48 sati te neovisno o cijepnom statusu i preboljenju.

Odluka stupa na snagu 26. srpnja, a primjenjivat će se do 15. kolovoza.