DANI HRVATSKOGA PRŠUTA: Na europskoj razini zaštićena četiri pršuta

U Hotelu International održana je manifestacija Dani hrvatskoga pršuta, u organizaciji Klastera Hrvatskoga pršuta. Ovi Dani, peti po redu, ugostili su brojne proizvođače i distributere pršuta, ali i mnoge ugostitelje i hotelijere te stručnjake iz Hrvatske i Europe kako bi potaknuli prodaju, brendiranje proizvoda i nabavu što kvalitetnijih sirovina.

Posebni izaslanik premijera Republike Hrvatske Tugomir Majdak čestitao je svim dobitnicima te je naglasio važnost kvalitetne sirovine za proizvodnju što kvalitetnijeg proizvoda i za njegovu promociju na inozemnome tržištu.

-Svinjogojstvo je važan sektor i strateški ključan segment u dobivanju suhomesnatih proizvoda. Dat ćemo sve od sebe da kroz razne poticaje na nacionalnoj i EU razini osiguramo što bolje uvjete za naše uzgajivače svinja- kazao je Majdak.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da će vrijedni i marljivi ljudi koji rukama stvaraju ovakva gastronomska remek-djela uvijek imati njegovu podršku.

-Mislim da naš pršut itekako može biti jak konkurent španjolskom i talijanskom i ne vidim razlog zašto ih jednog dana ne bi pretekao. Ponosan sam što je i mojih ruku djelo danas s nagrađenim primjercima izloženo izvan konkurencije i što je ponuđeno za degustaciju- rekao je Bandić.

Na europskoj razini zaštićena su četiri hrvatska pršuta; istarski, krčki, drniški i dalmatinski.

-Pretpostavljamo da će se prodaja širiti ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe. Na to sam iznimno ponosan- istaknuo je predsjednik Klastera Darko Markotić

Osim izložbenog dijela, na programu su se našle radionice i stručni skupovi vezani uz proizvodnju i plasman autohtonih hrvatskih delikatesa. Od prošle godine Dani su organizirani u dva dijela. Prvi je B2B karaktera i namijenjen je isključivo stručnoj javnosti i proizvođačima, dok je sljedeći dan izložbeno-prodajnog karaktera za posjetitelje i turiste.

Aktualno
Događanja
Hrvatska
Regija