DANAS SE OTVARAJU GRANICE EUROPE: Evo tko sve može ući

Zemlje članice Europske unije dogovorile su se da će postupno početi ukidati ograničenja za ulazak na svoj teritorij iz trećih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju u pogledu koronavirusa

Zemlje članice Europske unije dogovorile su se da će postupno početi ukidati ograničenja za ulazak na svoj teritorij iz trećih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju u pogledu koronavirusa.

Na popisu je 14 zemalja iz kojih će se od 1. srpnja moći ulaziti u EU, a to su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj, a moći će ulaziti i građani Kine pod uvjetom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU-a.

Također, osobe koje imaju prebivalište u Andori, Monaku, San Marinu i Vatikanu u ovom se slučaju tretiraju kao rezidenti Europske unije, dok se preporuke trebaju provoditi u svim zemljama članicama EU-a, kao i onima koje su dio šengenskog prostora – Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Popis će se revidirati i dopunjavati svaka dva tjedna sukladno razvoju epidemiološke situacije. Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije bit će broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU-a” na dan 15. lipnja 2020.

Za one zemlje koje se nisu našle na popisu, to jest za koje ograničenja za ulazak u EU i dalje vrijede, određene kategorije će kao i dosad moći ulaziti u EU, poput državljana EU-a i članova njihovih obitelji, osoba koje imaju dugoročno prebivalište u EU-u i članovi njihovih obitelji, zatim zdravstvenih radnika, onih koji rade u pograničnim zonama, koji su zaposleni u tansportu roba i tako dalje.