Četiri para braće za hrvatsko zlato u Gibraltaru

Hokejaši na travi Hrvatske ostvarili su veliki uspjeh osvojivši zlato na Europskom prvenstvu C skupine održanom na Gibraltaru i plasiravši se u viši razred europskog hokeja 2021. godine. Nastup za dvije godine bit će drugi nastup u B skupini za u povijesti za seniorsku reprezentaciju Hrvatskog hokejskog saveza (prvi je bio 2015. godine).

Nakon polufinalnog uspjeha protiv domaćina i pobjede nakon kaznenih udaraca (4:1, 1:1 u osnovnom dijelu), hrvatski reprezentativci u finalu turnira pobijedili su favoriziranu Švicarsku s 5:4 pogocima Lucasa Bachmanna (2), Anžea Fujsa, Filipa Žlimena i Tonija Premilovca. Igrači izbornika Norberta Nederlofa i trenera Nevena Polaka odigrali su pet utakmica na turniru, ostvarivši isti broj pobjeda (Slovačka, Portugal, Malta, Gibraltar i Švicarska).

– Odlične pripreme, pravi izbor igrača i želja za pobjedama donijeli su nam ovaj rezultat, najbolji u povijesti– rekao je nakon turnira trener Polak.

Zlato za Hrvatsku osvojili su: Zoran Jakopović, Hrvoje Fijucek (vratari), Mario i Marko Mucić, Andrija i Petar Hršak, Anže i Gregor Fujs, Lucas i Benjamin Bachmann, Zvonimir Vuk, Toni Premilovac, Christopher Zec, Ivan Bagur, Josip Krleža, Filip Žlimen, Pavel Marković i Filip Zlatar, izbornik i glavni trener Norbert Nederlof, trener Neven Polak, pomoćni trener Aleksandar Lykov i fizioterapeutkinja Marissa Compier.

Istovremeno se u Sloveniji igrala C skupina europskog prvenstva za hokejašice. Seniorke Hrvatske nisu uspjele ostvariti sličan plasman kao seniori i plasirati se u viši rang. Zauzele su četvrto mjesto, izgubivši u dvoboju za broncu od Švicarki nakon izvođenja kaznenih udaraca (2:1, u osnovnom dijelu bilo je 0:0).

Četvrto mjesto u Sloveniji osvojile su: Iva Zlomislić, Katarina Filipović (vratarke), Marina Abramović, Ivona Makar, Viktoria Šomin, Tea Putrić, Anamarija Šuliček, Martina Petretić, Monika Vajdić, Petra Hrupec, Una Litvić, Ema Bahlen, Dora Lagančić, Lucija Nizek, Eva Litvić, Ana Čolić i Lucija Čepo.

Sljedeća velika natjecanja za Hrvatsku su seniorska prvenstva B divizije u dvoranskom hokeju. U siječnju 2020. godine seniorke će igrati u Sv. I. Zelini, a seniori u Luzernu.