Cappelli: Tri nova turistička zakona velik su reformski i decentralizirajući iskorak

Press4

Tri turistička zakona koja je Vlada danas uputila u Sabor velik su reformski i decentralizirajući iskorak, jer se velika sredstva i odlučivanje prepuštaju gradovima i županijama, ocijenio je ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Riječ je o konačnim prijedlozima zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama te o turističkoj pristojbi, za koje je ministar Cappelli kazao da mu je “drago da su na današnjoj, jubilarnoj 150. sjednici Vlade prihvaćeni njihovi konačni prijedlozi i upućeni u Sabor, jer su ti zakoni reformski i idu za unapređenjem sustava turističkih zajednica i njegovim usklađivanjem s modernim trendovima”.

Turističkim zakonima unaprijedit će se turistički sektor

Očekujući da se ti zakoni na saborskom dnevnom redu nađu već idućeg tjedna, Cappelli je poručio i da ti zakoni idu k tome da turističke zajednice (TZ) postanu financijski samodostatne kao i da se više bave upravljanjem destinacijama. Istaknuo je i da se zakonom o TZ potiče i udruživanje TZ-ova, što se već i prije donošenja zakona događa na terenu, primjerice u imotskom kraju, a slično najavljuju i iz Gorskog kotara, s Kvarnera, Hvara, Makarske rivijere i drugdje, što je po njemu dokaz da se ide u dobrom smjeru.

Gospodarstvenike će se rasteretiti iznosom od oko 11 milijuna kuna

Isto tako, kazao je ministar, ”turističke zajednice u jedinicama lokalne samouprave mogu i ne moraju postojati, to nije obaveza”. Poručujem i da se postojećih 15 TZ-a mjesta neće ukidati, makar se o tome puno priča zadnjih dana, ali se ubuduće više neće moći formirati na takav način”, kazao je.

Vezano uz Zakon o članarinama u TZ-ovima kazao je da se sa 28 stopa za obračunavanje te članarine došlo na pet, s čime se gospodarstvo rasteretilo za 11 milijuna kuna, a to je, kako je kazao, i intencija ove Vlade – da rasterećuje gospodarstvo. Također se 21 djelatnost oslobađa plaćanja te članarine, dok su neke nove djelatnosti uvedene, poput banaka.

Zakon o turističkoj pristojbi propisuje da se ubuduće visinu njena iznosa više neće određivati uredbom Vlade, nego će je određivati županijske skupštine, a ministar će pravilnikom propisivati samo minimalne i maksimalne iznose, primjerice od 10 do 15.

Najavio je i da uskoro ide izmjena zakona o turističkom zemljištu, što je važno za investicije, kao i da se priprema izrada nove strategije razvoja hrvatskog turizma od 2020. na dalje.

Aktualno
Hrvatska
Politika