Advent u Zagrebu vraća se u punom sjaju

Manifestacija traje od 26. studenog do 7. siječnja

Matija Habljak/PIXSELL

Manifestacija Advent Zagreb ove će se godine održati od 26. studenog do 7. siječnja, najavili su na konferenciji za novinare organizatori manifestacije, poručujući kako se Advent vraća “u punom sjaju”.

Otvaranje je predviđeno u subotu, 26. studenog, kada će se upaliti prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića u 17 sati. U 18 sati će uslijediti otvorenje gornjogradskih lokacija, u 19 sati se otvara Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, a u 19:50 sati će se upaliti lampice na Zrinjevcu.

Advent će se i ove godine održati na 20-ak lokacija Gornjeg i Donjeg grada, vraća se i klizalište na Tomislavcu, ali s manje zauzimanja zelene površine, a tu su i tri potpuno nove lokacije – Trg dr. Franje Tuđmana s ugostiteljskom ponudom te Park Grič i Stara Vlaška, istaknuto je na konferenciji.

Advent se održava u organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba te institucionalnih i privatnih partnera.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kao najvažniji iskorak ove godine izdvojio je transparentan način odabira ponuditelja kroz natječaje, a naglasak je stavljen na kvalitetu i kvantitetu predviđenih kulturnih, glazbenih i zabavnih sadržaja te uređenje lokacija. Vodilo se računa da Advent bude i ekološki održiv – koristit će se jednokratna, biorazgradiva ambalaža i bit će postavljeni punktovi za razdvajanje otpada.

Direktorica TZGZ Martina Bienenfeld naglasila je kako se nakon dvije pandemijske godine Advent vraća u punom sjaju, donoseći raznovrsne programe i ponudu na brojnim lokacijama. Tako će se održati 100 koncerata u zatvorenim i otvorenim gradskim prostorima, trgovinama, ulicama, tu su prigodne izložbe u muzejima i galerijama, a istaknula je i suradnju s HNK, HOK-om te zagrebačkim Zoološkim vrtom, koji također pripremaju posebne programe. Surađuje se i sa zagrebačkim hotelima, domaćim i stranim prijevoznicima te je krenula međunarodna promocija na 21 tržištu, rekla je.