Ružičasti listopad

Petrinjanke popile “Zdravu kavu s doktorima”

Tim povodom otvorena je i emotivna izložba pod nazivom “Ja sam snaga” nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara
DSC_5511-1536×1024Grad Petrinja

Ružičasti je listopad – mjesec posvećen podizanju svijesti o raku dojke, a tim je povodom nagrađeni projekt Udruge Nismo same – “Zdrava kava s doktorima”, koji je dosad okupio više od 700 sudionika i 70 liječnika, stigao i u Petrinju. Kako je istaknula Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same, „Zdrava kava“ je jedan od projekata na koji su jako ponosne, a čiji je temeljni cilj promocija zdravlja i zdravih navika te povećanje svijesti građana Republike Hrvatske o važnosti prevencije kada su u pitanju maligne bolesti te destigmatizacija oboljelih.

Na kavi su, uz članice Udruge Nismo same, sa zainteresiranim Petrinjkama razgovarale voditeljica Odjela za tumore dojke Kliničkog bolničkog centra Zagreb Paula Podolski, psihologinja na Klinici za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ivona Poljak te liječnica u Općoj bolnici “dr Ivo Pedišić” Željka Josić, a pridružila im se i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje Ana Aleksić Pezelj.

U sklopu ove akcije, u prostoru POU Hrvatski dom Petrinja otvorena je i upečatljiva i emotivna izložba pod nazivom “Ja sam snaga” nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara. Riječ je o prvoj putujućoj izložbi Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same.

Izložba sadrži 10 crno-bijelih fotografskih portreta većeg formata žena različite dobi, koje su se u jednom periodu svog života borile protiv ove teške bolesti. Uz svaku fotografiju nalazi se i priča portretirane žene. Glavna ideja izložbe je destigmatizacija onkoloških pacijentica te ohrabrivanje onih koje proživljavaju iste ili slične situacije.

Izložbu je svečano otvorila gradonačelnica Grada Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes koja je istaknula kako joj je čast što je Petrinja jedan od gradova koji je ugostio ovu prekrasnu izložbu. Kazala je kako vrlo često uzimamo zdravlje zdravo za gotovo i opterećeni brojnim obvezama često ga stavljamo na zadnje mjesto.

– Hvala vam na ovoj akciji. Kao što ste vi liječnici uvijek na raspolaganju za oboljele, tako ćemo i mi kao Grad i ja kao gradonačelnica biti uvijek na raspolaganju za promicanje ovako dobrih i hvalevrijednih akcija, naglasila je gradonačelnica.

Kalogjera je istaknula kako su joj ove izložbe uvijek vrlo emotivne te koju su poruku njome željeli prenijeti:

– Svi ovi osmijesi su prirodni, a mi smo htjeli poslati poruku da je ljepota u nama samima, da je snaga u nama samima. Da kosa koja je mitski kroz povijest nešto posebno za žene, da snaga i naša ljepota zapravo nije u kosi i mislim da je Vjeko maestralno prenio tu poruku.

Uz svaku fotografiju su i kratke priče oboljelih, a, kako je pojasnila Kalogjera, ciljano su snimali mlade žene kako bi pokazali da rak nažalost danas nije bolest koja bira samo starije ljude i da sve češće obolijevaju mlađe žene.

Doktorica Podobnik kazala je kako se u Hrvatskoj još uvijek gubitak kose veže uz teško i neizlječivo bolesne osobe te su željeli i to poimanje vezano uz gubitak kose destigmatizirati.

U glazbenom dijelu otvorenja izložbe nastupili su Fran Komlinović na saksofonu te Vedran Jakšić na klaviru, a izložba ostaje otvorena do 24. listopada.

Događanja
Petrinja