U Petrinji otvoren Regionalni sajam Kultura razvojne suradnje

Na sajmu je svoje proizvode i usluge predstavilo pedesetak izlagača, OPG-ova, turističkih zajednica, udruga i drugih izlagača iz Sisačko-moslavačke županije te iz drugih krajeva Hrvatske
U Petrinji održan prvi “Regionalni sajam kulture razvojne suradnje”Nikola Cutuk/PIXSELL

Na otvorenju prvog Regionalnog sajma kulture razvojne suradnje u Petrinji potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga je rekla kako je ono što je bilo dobro u potresu svijest da Hrvatska ima velik broj građana, udruga i poduzetnika koji su pokazali spremnost pomoći u nevolji.

Na sajmu je svoje proizvode i usluge predstavilo pedesetak izlagača, OPG-ova, turističkih zajednica, udruga i drugih izlagača iz Sisačko-moslavačke županije te iz drugih krajeva Hrvatske. Cjelodnevna priredba popraćena je i javnim raspravama o aktualnim temama.

U ime pokrovitelja sajma, Grada Petrinje, saborska zastupnica i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes izrazila je zadovoljstvo što se takva manifestacija održava upravo u “epicentru potresa”. Podsjetila je kako je Petrinja prije rata i potresa bila grad duge i bogate kulturne tradicije i društvenog života, ali je nakon toga doživjela silaznu potanju u društvenom i gospodarskom životu.

-Ipak, ovo smo stanje shvatili kao novu razvojnu priliku koju ćemo iskoristiti. Sada je potrebno da se ujedine svi segmenti i institucije za obnovu i revitalizaciju Petrinje i ovog kraja. Tako je Grad Petrinja preuzeo obnovu središta grada kao zaštićene kulturne baštine i prvi projekti su pri kraju. Gospodarske objekte obnavlja Ministarstvo poljoprivrede, ali je pritom važna koordinacija i suradnja lokalne, regionalne i državne razine- rekla je Komes.

Na otvorenju sajma potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga rekla je da se tim sajmom istodobno obilježava i Europski dan održivih zajednica.

-Potres je nanio veliki udarac društvenom i ekonomskom razvoju ovoga kraja. Pred našim društvom stoji obveza obnove i demografske revitalizacije Banije. Ako je u potresu bilo nečeg dobrog, onda je to svijest da Hrvatska ima velik broj građana, udruga i poduzetnika koji su u teškim trenucima pokazali spremnost za pomoć u nevolji- rekla je Šimpraga.

S visokim predstavnicima mjerodavnih institucija i razvojnih banaka na Regionalnom razvojnom satu raspravljalo se o perspektivi obnove i revitalizaciji županije s fokusom na aktualne razvojne programe i fondove. Na javnoj raspravi pod nazivom Urbana regeneracija kao novi pristup razvoju Petrinje predstavljeni su projekti i dobra praksa Europske banke za obnovu i razvoj u urbanoj obnovi.

Održano je i nekoliko edukacijskih radionica za poljoprivrednike i druge proizvođače, zatim demonstracija suvremene opreme društava Crvenog križa iz Siska, Gline i Petrinje, sajam dobre hrane te kulturno-zabavni program.

Sajam su organizirali Zaklada Solidarna, Srpsko narodno vijeće, Udruga IKS i Regionalna zaklada ZAMAH i ACT Grupa, uz pokroviteljstvo Grada Petrinje i gradske Turističke zajednice te uz financijsku potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Ureda Europskog parlamenta, Fonda 5.5 i drugih partnera.

Događanja
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija