Obilježena 31. obljetnica tragične smrti Marijana Celjaka

Počast je odana kod spomen-obilježja u Šašnoj Gredi, a zatim i kod spomen-obilježja u Topolovcu
obljetnica marijan celjak

Kod spomen-obilježja u Šašnoj Gredi nedaleko Siska, na mjestu njegove pogibije, obilježena je 31. obljetnica tragične smrti Marijana Celjaka.

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvodio je zamjenik župana Mihael Jurić, uz kojega su bile pročelnice u županijskoj upravi Sanja Mioković i Alenka Ljubešić. Nakon odavanja počasti u Šašnoj Gredi sudionici obilježbe su odali počast hrvatskim braniteljima i kod spomen-obilježja u Topolovcu.

Marijan Celjak bio je osnivač i dozapovjednik prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, 57. SAMB-a, a u najtežim trenutcima novije hrvatske povijesti pokazao se dorastao izazovima vremena od samog početka stvaranja i obrane demokratske, neovisne i slobodne Hrvatske i obrane njenog suvereniteta.

Njegovo je ime vezano za sve rane akcije u obrani Siska, pogotovo uz uspješne pregovore o predaji snaga vojske bivše države. Prvi vojni objekt koji se predao hrvatskim snagama bila je vojarna Barutana u Sisku, a pregovarao je i o predaji raketne baze u Žažini. Celjak je upravo poginuo pri pregovorima o predaji radarske baze u Šašnoj Gredi, ali je ostao zapamćen kao nezaboravni junak Domovinskog rata.

Događanja
Grad
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija
Sisak